Rakott krumpli besamellel


Hozzávalók

8 közepes db burgonya
8 db tojás
25 dkg kolbász (egy dupla szál fele)
10 dkg vaj
2 púpozott ek zabpehelyliszt
4 dl tej
450 g tejföl
himalája só ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint (én sómenteset használok)
bors ízlés szerint




Elkészítés


Előkészítjük a hozzávalókat: A burgonyát megsikáljuk, majd sós vízben megfőzzük. Miután kihűlt, a héját lehúzzuk.
A tojásokat keményre főzzük, majd ezt is megtisztítjuk. A kolbász héját lehúzzuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
Amíg fő a krumpli/tojás, egy nagy edényben elkészítjük a besamelt. (Mivel ebbe vágjuk bele utána az összes hozzávalót, én az egyik legnagyobb lábasom szoktam használni.) A vajat megolvasztjuk, a lisztet belekeverjük, majd miután kész a halványbarna rántás, felöntjük a tejjel. Amint besűrűsödött, belekeverjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, sómentes ételízesítővel ízesítjük.
Ebbe a kész, kissé sós masszába kezdjük el belevágni a burgonyát, a felszeletelt tojást és a kolbászt. (3 részletben szoktam 2-3 burgonya, 2-3 tojás, a kolbász harmada, keverés, és így tovább.)
Amint az összes alapanyag bekerült a masszába, sütőtálba simítjuk a besameles rakott krumplit, majd 200 fokra elmelegített sütőben megsütjük. Mivel minden alapanyag előfőzött, így 20-30 perc alatt összesül, és a teteje is szépen megpirul.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses

Megjegyzések