Almás pite zabpehelyliszttel és édesítőszerrel



Hozzávalók

3 dl tejföl (12%-os)
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj (vagy margarin)
4 bögre zabpehelyliszt (2,5 dl-es)
1 ek édesítőszer (ízlés szerint)
1.5 kg alma
3 ek zabkorpa (vagy zabpehely)
fahéj ízlés szerint


Elkészítés

Megpucoljuk, és lereszeljük az almát. (Én egy kis citromlével szoktam elkeverni, hogy ne barnuljon meg, és finom ízt is kölcsönöz a sütinek.)
A hozzávalókat az alma, a zabkorpa és a fahéj kivételével összegyúrjuk.
A tészta felét tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd kivajazott, kilisztezett tesibe tesszük.
A tésztát vékonyan meghintjük zabkorpával vagy zabpehellyel, épp ami kéznél van.
A lereszelt almát jól kinyomkodjuk, és ráhalmozzuk a tésztára, majd ízlés szerint meghintjük fahéjjal.
Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és ráborítjuk az alma tetejére. Megkenjük tojássárgájával, és villával megszurkáljuk, hogy ki tudjon jönni az alma gőze, és ne repedjen meg a tészta.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje. Jó étvágyat hozzá!
sütési hőfok: 180°C

Megjegyzések