Csokis marlenka



A lapokhoz:

 55 dkg finomliszt
 10 dkg vaj
 2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
 2 ek méz
 2 db tojás
 25 dkg cukor
 1 ek szódabikarbóna
 1 teáskanál ecet

A lapok lekenéséhez:

 50 ml konyak (vagy konyakaroma)

A krémhez:

 68 dkg sűrített tej (cukrozott)
 25 dkg vaj

1. Először a sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe kinyomjuk. A tetejét rátesszük. Egy fazékba, hideg vízbe állítjuk úgy, hogy az üveg pereméig érjen a víz. Lassú tűznél forrjon 3 órán keresztül, míg az üvegben a sűrített tej szép, aranybarnás színt kap, "kásás" legyen.

2. A lapok készítése: A cukrot, vajat, mézet, szódabikarbónát egy lábasban összeforraljuk, majd langyosra hűtjük.

3. A kakaóval elkevert liszthez adjuk, majd a tojásokat és az ecetet is. Összegyúrjuk, és 5 cipóra osztjuk.

4. Egyenként vajjal kent tepsi hátoldalán (24×39 cm) 4 perc alatt kisütjük.

5. Az elkészült karamellt a vajjal habosra keverjük.

6. A tésztalapok széleit körbe vágjuk, és aprítógéppel összezúzzuk. Minden lapot az aromával lekenünk, várunk, míg beszívja.

7. Krémmel a lapokat megtöltjük. A tészta morzsát rászórjuk.

8. A tésztalapokat, amikor nyújtjuk, ha keményedik, akkor a tészta cipókat 1-2 fordításra betesszük a mikróba, és a tészta kicsit visszapuhul, és így könnyen nyújtható. Ha nem akar összeállni a tészta, tegyünk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt. (Nálam nem kellett.) Nagyon finom sütemény, a fáradozás kárpótol mindent. Hűtőbe tesszük. Legjobb, ha 2 napot áll a hűtőben.

§ sütési hőfok: 180°C

§ sütési mód: alul-felül sütés

§ tepsi mérete: 24×39 cm







Megjegyzések