A lapokhoz:
55 dkg finomliszt
10 dkg vaj
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
2 ek méz
2 db tojás
25 dkg cukor
1 ek szódabikarbóna
1 teáskanál ecet
A lapok lekenéséhez:
50 ml konyak (vagy konyakaroma)
A krémhez:
68 dkg sűrített tej (cukrozott)
25 dkg vaj
1. Először a sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe kinyomjuk. A tetejét rátesszük. Egy fazékba, hideg vízbe állítjuk úgy, hogy az üveg pereméig érjen a víz. Lassú tűznél forrjon 3 órán keresztül, míg az üvegben a sűrített tej szép, aranybarnás színt kap, "kásás" legyen.
2. A lapok készítése: A cukrot, vajat, mézet, szódabikarbónát egy lábasban összeforraljuk, majd langyosra hűtjük.
3. A kakaóval elkevert liszthez adjuk, majd a tojásokat és az ecetet is. Összegyúrjuk, és 5 cipóra osztjuk.
4. Egyenként vajjal kent tepsi hátoldalán (24×39 cm) 4 perc alatt kisütjük.
5. Az elkészült karamellt a vajjal habosra keverjük.
6. A tésztalapok széleit körbe vágjuk, és aprítógéppel összezúzzuk. Minden lapot az aromával lekenünk, várunk, míg beszívja.
7. Krémmel a lapokat megtöltjük. A tészta morzsát rászórjuk.
8. A tésztalapokat, amikor nyújtjuk, ha keményedik, akkor a tészta cipókat 1-2 fordításra betesszük a mikróba, és a tészta kicsit visszapuhul, és így könnyen nyújtható. Ha nem akar összeállni a tészta, tegyünk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt. (Nálam nem kellett.) Nagyon finom sütemény, a fáradozás kárpótol mindent. Hűtőbe tesszük. Legjobb, ha 2 napot áll a hűtőben.
§ sütési hőfok: 180°C
§ sütési mód: alul-felül sütés
§ tepsi mérete: 24×39 cm
25 dkg vaj
1. Először a sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe kinyomjuk. A tetejét rátesszük. Egy fazékba, hideg vízbe állítjuk úgy, hogy az üveg pereméig érjen a víz. Lassú tűznél forrjon 3 órán keresztül, míg az üvegben a sűrített tej szép, aranybarnás színt kap, "kásás" legyen.
2. A lapok készítése: A cukrot, vajat, mézet, szódabikarbónát egy lábasban összeforraljuk, majd langyosra hűtjük.
3. A kakaóval elkevert liszthez adjuk, majd a tojásokat és az ecetet is. Összegyúrjuk, és 5 cipóra osztjuk.
4. Egyenként vajjal kent tepsi hátoldalán (24×39 cm) 4 perc alatt kisütjük.
5. Az elkészült karamellt a vajjal habosra keverjük.
6. A tésztalapok széleit körbe vágjuk, és aprítógéppel összezúzzuk. Minden lapot az aromával lekenünk, várunk, míg beszívja.
7. Krémmel a lapokat megtöltjük. A tészta morzsát rászórjuk.
8. A tésztalapokat, amikor nyújtjuk, ha keményedik, akkor a tészta cipókat 1-2 fordításra betesszük a mikróba, és a tészta kicsit visszapuhul, és így könnyen nyújtható. Ha nem akar összeállni a tészta, tegyünk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt. (Nálam nem kellett.) Nagyon finom sütemény, a fáradozás kárpótol mindent. Hűtőbe tesszük. Legjobb, ha 2 napot áll a hűtőben.
§ sütési hőfok: 180°C
§ sütési mód: alul-felül sütés
§ tepsi mérete: 24×39 cm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése