Töpörtyűs pogácsa



Hozzávalók
1 kg liszt
20 dkg zsír, vagy margarin
3 tojás  sárgája,
1 ek só
5 dkg élesztő
2 dl tej
Tejfföl
30 dkg darált töpörtyű


Elkészítése:
A lisztben morzsold el a zsiradékot . add hozzá a sót, majd keverd el.
Futtasd fel az élesztőt cukros tejben. Ha felfutott az élesztő, tedd a liszthez a többi hozzávalóval, és dolgozd össze annyi tejföllel, h rugalmas, lágy tésztát kapj.
Nyújtsd  ki a tésztát fél cm vastagra és kend rá a töpörty harmad részét. Hajtsdössze a tésztát négy felé. Letakarva, meleg helyen pihentesd a tésztát 20 percig. Ismét myújtsd ki és kend meg a töpörtyű  másik harmadával. Hajtogasd össze, de most ellentétes irányból. ( ettől less levels)
Ismét pihentesd 20 percig. Ha letelt az idő, nyújtsd ki, és kend meg a maradék töpörtyűvel. Ismét hajtogatás és még egy pihentetés következik.
      Végül nyújtsd  ki 2 ujjnyi vastagra. Kés fokával kockázd be a tészta felületét. Kend meg tojással és szaggasd ki a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd szép pirosra.


Megjegyzések