Hozzávalók
1 kg liszt
20 dkg zsír, vagy margarin
3 tojás sárgája,
1 ek só
5 dkg élesztő
2 dl tej
Tejfföl
30 dkg darált töpörtyű
Elkészítése:
A lisztben morzsold el a zsiradékot . add hozzá a sót, majd
keverd el.
Futtasd fel az élesztőt cukros tejben. Ha felfutott az
élesztő, tedd a liszthez a többi hozzávalóval, és dolgozd össze annyi
tejföllel, h rugalmas, lágy tésztát kapj.
Nyújtsd ki a tésztát
fél cm vastagra és kend rá a töpörty harmad részét. Hajtsdössze a tésztát négy
felé. Letakarva, meleg helyen pihentesd a tésztát 20 percig. Ismét myújtsd ki
és kend meg a töpörtyű másik harmadával.
Hajtogasd össze, de most ellentétes irányból. ( ettől less levels)
Ismét pihentesd 20 percig. Ha letelt az idő, nyújtsd ki, és
kend meg a maradék töpörtyűvel. Ismét hajtogatás és még egy pihentetés
következik.
Végül
nyújtsd ki 2 ujjnyi vastagra. Kés
fokával kockázd be a tészta felületét. Kend meg tojással és szaggasd ki a
tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd szép pirosra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése