Tepsis fánk




Hozzávalók:
A tésztához:
2 dl tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
30 dkg rétesliszt
1 tojás sárga
csipetnyi só
3 dkg olvasztott margarin

Töltelékhez:

25 dkg tehéntúró
10 dkg mazsola
1 evőkanál porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
2 tojás sárgja

Elkészítése:

1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom.



Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, a sót, a margarint és annyi tejjel dagasztom be a tésztát, hogy közepesen kemény legyen.
Langyos helyen, tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom.



Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatom.
Majd 10 percig hagyom kelni.
Közben elkészítem a tölteléket:

Az áttört túrót összekeverem a tojás sárgákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral.
Minden második tésztadarab közepére teszek egy kis tölteléket, majd ráteszek egy másik korongot, a széleit villával lenyomkodom. 
A fánkokat kivajazott tepsire, egymástól 2 centis távolságra teszem, és az előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütöm, ezután a lángot takarékra mérsékelve addig sütöm, amíg a fánk szép színt kap.





Megjegyzések