Hozzávalók
kelt tészta
- 1,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- csipet só
omlós tészta
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
töltelék
- 1,5-2 kg szilva
- 2 ek cukor
- 1 mk őrölt fahéj
Elkészítés:
- Először elkészítjük az omlós tésztát: a hozzávalókat összegyúrjuk és folpackba csomagolva a mélyhűtőbe tesszük, mert így könnyebb lesz reszelni.
- A langyos tejben csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Az átszitált liszthez adjuk a maradék cukrot, tojásokat, csipet sót és a felfuttatott élesztőt, addig dagasztjuk a tésztát, míg el nem válik az edény falától, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk.
- A tésztát letakarjuk, 30 percig langyos helyen kelesztjük.
- Közben a megmosott, lecsöpögtetett szilvákat kimagozzuk, félbevágjuk. A megfelezett gyümölcsöket középen kicsit behasítjuk, - de nem vágjuk végig - kissé kihajtjuk.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk, kivajazott nagyobb (kb 25x35cm) tepsibe simítjuk.
- A szilvadarabokat kissé állítva rakjuk rá, hogy a sorok félig takarják egymást, csak így fér rá a sok gyümölcs.
- A tésztát langyos helyen további 20 percig kelesztjük.
- A cukrot összekeverjük a fahéjjal megszórjuk vele a szilvákat, majd az omlós tésztát nagy lyukú reszelőn a tetejére reszeljük.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on kb 30-35 percig sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése