Szilvás lepény


Hozzávalók

kelt tészta
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • csipet só

omlós tészta
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor

töltelék
  • 1,5-2 kg szilva
  • 2 ek cukor
  • 1 mk őrölt fahéj

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük az omlós tésztát: a hozzávalókat összegyúrjuk és folpackba csomagolva a mélyhűtőbe tesszük, mert így könnyebb lesz reszelni.
  2. A langyos tejben csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  3. Az átszitált liszthez adjuk a maradék cukrot, tojásokat, csipet sót és a felfuttatott élesztőt, addig dagasztjuk a tésztát, míg el nem  válik az edény falától, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk.
  4. A tésztát letakarjuk, 30 percig langyos helyen kelesztjük.
  5. Közben a megmosott, lecsöpögtetett szilvákat kimagozzuk, félbevágjuk. A megfelezett gyümölcsöket középen kicsit behasítjuk, - de nem vágjuk végig - kissé kihajtjuk.
  6. A megkelt tésztát kinyújtjuk, kivajazott nagyobb (kb 25x35cm) tepsibe simítjuk.
  7. A szilvadarabokat kissé állítva rakjuk rá, hogy a sorok félig takarják egymást, csak így fér rá a sok gyümölcs.
  8. A tésztát langyos helyen további 20 percig kelesztjük.
  9. A cukrot összekeverjük a fahéjjal megszórjuk vele a szilvákat, majd az omlós tésztát nagy lyukú reszelőn a tetejére reszeljük.
  10. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb 30-35 percig sütjük.

Megjegyzések