Somlói galuska





Hozzávalók a piskótához

4 tojás

25 dkg sima liszt
25 dkg kristálycukor
10 ek víz
10 ek olaj
1 cs. sütőpor

tehetsz a tésztába őrölt mandulát, vagy diót, de figyelj arra, hogy annyival kevesebb lisztet tegyél akkor a piskótádhoz.

Én nem szoktam megbonyolítani sárga tészta, barna tészta dolgot, egyszerűen csak sárgát sütök, de ha megfelezed a tésztát, az egyik felébe 2-3 ek kakaó hozzáadásával megteheted.



Elkészítése:

A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral és az apránként beleadagolt vízzel. Kanalanként beledolgozom az olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet. Végül a keményre felvert tojájhabot forgatom óvatosan a masszába.

Zsírozott, lisztezett tepsiben elsimítom, majd előmelegített sütőben megsütöm.

Nekem légkeveréses sütőm van, abban 160-170 fokon 1 órát sütöm.

A krém hozzávalói

1 l tej
8 dkg vanília puding
8 dkg liszt
30 dkg cukor
6 tojás
6-7 vaníliás cukor vagy egy kevés aroma



Elkészítése:

Kikeverem a szárazanyagokat a tojások sárgájával és pici tejjel, majd a masszát a felforrt és meleg tejbe öntöm. Kevergetve sűrűre főzöm. Ha szereted, kis mazsolával vagy aprított dióval "fel is dobhatod" :)
Még foeeón belekeverem a tojások keményre vert habját

Ha minden kihűlt 3 lapra vágom a piskótát, és szépen megtöltöm az krémmel.

Öntet:


25 dkg főzős kakaó

30 dkg cukor

4 dl tej

rumaroma

Simára keverem a hozzávalókat, és lassú tüzön felforralom.

Csinálhatjátok kókusz és szója tejből is, ha érzékenyek vagytok a laktózra.

Megjegyzések