Hozzávalók
Csoki krém:
500
ml habtejszín
100
g Sport szelet (mogyorós, csokoládés, vagy bármilyen más töltelékkel, bon-bon is
helyettesítheti. Én gesztenyés töltelékeset használtam)
100
g 55-60%-os étcsokoládé
Marinált
meggy:
350
g fagyasztott kimagozott meggy
50
g kristálycukor
1
kv. kanálkukoricakeményítő
meggy likőr
(elhagyható)
120
g kristálycukor
1
ev. kanálvaníliacukor
40
g mandulaliszt (vagy apróra darált mandula)
25
g kakaó
70
g búzafinomliszt
20
g növényi olaj vagy felolvasztott vaj
Csokiöntet:
180
g 50-60%-os étcsokoládé
150
g habtejszín
Elkészítés
menete
Elkészítjük
a csokoládés krémet. A habtejszínt edénybe öntjük és felmelegítjük. Beletesszük
a Sport szeletet vagy bon-bonokat, addig keverjük, amíg a csokoládés fel nem oldódik.
Miután felforrt és kb. egy percet, levesszük a tűzről és belekeverjük a
főzőcsokoládét. Addig keverjük, amíg ez is fel nem oldódik, és amíg hűl, kézi
mixerrel addig dolgozzuk, amíg lágy, krémes, csomómentes masszát nem kapunk.
Kihűtjük, lefedjük, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
A
fagyasztott meggyet edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és kb. egy evőkanálnyi
vizet, majd feltesszük főni. A keményítőt kevés vízben feloldjuk és ezt is
hozzáadjuk a meggyes keverékhez. Felforraljuk, egy két percig főzzük, a főzőlé
pedig besűrűsödik. Levesszük tűzről, kihűtjük, majd hozzáöntjük a likőrt és
betesszük a hűtőszekrénybe.
A
sütőt 170 fokra előmelegítjük, a 20 cm átmérőjű sütőformát sütőpapírral
kibéleljük.
A
tésztához a lisztet a kakaóvaj elkeverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény
habbá verjük. Először csak a tojásfehérjét kezdjük el verni alacsony
fordulatszámon, majd amikor már habos lesz, hozzáadjuk a cukrot, a fokozatot
magasabbra vesszük és elkészítjük a tojáshabot. A tojássárgát a vaníliacukorral
habosra verjük. A habos tojássárgás keverékbe óvatosan beledolgozzuk a
tojáshabot. Ezután hozzáadjuk a mandulalisztet, elkeverjük, 2-3 adagban a
lisztet (amit a kakaóval elkevertünk), végül az olajat.
A
tésztát beleöntjük a sütőformába, majd betesszük az előmelegített sütőbe. 20
perc után a hőmérsékletet 150 fokra levesszük, a sütőformát a biztonság
kedvéért elfordítjuk, és további 10-15 percig sütjük. Tűteszttel ellenőrizzük,
hogy a tészta megsült-e.
A
korpuszt kicsit kihűtjük, ezután a formában éles késsel körbe vágjuk, majd
óvatosan kiforgatjuk. Ha a tortatestet nem rögtön akarjuk felhasználni, akkor
fóliába csomagoljuk (miután teljesen kihűlt) és hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítjük
a csokiöntetet. A tejszínt felmelegítjük, beletesszük a csokoládét és addig
kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem oldódik. A massza elkezd kicsit
besűrűsödni. Miután a tortát már összeraktuk, egy rácsra tesszük (egy tálca
felett), majd leöntjük a csokiöntettel. A tortát hűvös helyre tesszük, hogy az
öntet megdermedjen (legalább egy éjszkára). Mivel az öntet az oldalain is
szépen lecsordogál, nem szükséges késsel igazgatni.
Recept
elkészítése Meggyes csokoládétorta, lépés 1
Torta
összeállítása: a tortakorpuszt 3 részre vágjuk. A csokikrémhez az elkészített,
hideg habtejszínt krémmé dolgozzuk. Azt javaslom, hogy alacsony fordulatszámon,
óvatosan verjük, mert akár túl is „verhetjük”. Akár kézzel is verhetjük, így
jobban ellenőrizni tudjuk a minőségét a csokikrémnek. Az alsó tortalapot
meglocsoljuk a meggy levével. Rátesszük a krém harmadát, elegyengetjük, majd a
meggyes töltelék felét. Lefedjük a második tésztalappal, ezt a lapot is
meglocsoljuk a meggyes töltelék levével, rávisszük a csokikrém harmadát,
elsimítjuk, rátesszük a maradék meggyes tölteléket, majd lefedjük a harmadik
tésztalappal. A maradék csokikrémmel bevonjuk az egész tortát. Hűtőszekrénybe
tesszük, legalább egy éjszakára, majd a cokiöntettel bevonjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése