Meggyes csokitorta




Hozzávalók

Csoki krém:
500 ml habtejszín
100 g Sport szelet (mogyorós, csokoládés, vagy bármilyen más töltelékkel, bon-bon is helyettesítheti. Én gesztenyés töltelékeset használtam)
100 g 55-60%-os étcsokoládé
Marinált meggy:

350 g fagyasztott kimagozott meggy
50 g kristálycukor
1 kv. kanálkukoricakeményítő
meggy likőr (elhagyható)
120 g kristálycukor
1 ev. kanálvaníliacukor
40 g mandulaliszt (vagy apróra darált mandula)
25 g kakaó
70 g búzafinomliszt
20 g növényi olaj vagy felolvasztott vaj
Csokiöntet:

180 g 50-60%-os étcsokoládé
150 g habtejszín


Elkészítés menete
Elkészítjük a csokoládés krémet. A habtejszínt edénybe öntjük és felmelegítjük. Beletesszük a Sport szeletet vagy bon-bonokat, addig keverjük, amíg a csokoládés fel nem oldódik. Miután felforrt és kb. egy percet, levesszük a tűzről és belekeverjük a főzőcsokoládét. Addig keverjük, amíg ez is fel nem oldódik, és amíg hűl, kézi mixerrel addig dolgozzuk, amíg lágy, krémes, csomómentes masszát nem kapunk. Kihűtjük, lefedjük, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
A fagyasztott meggyet edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és kb. egy evőkanálnyi vizet, majd feltesszük főni. A keményítőt kevés vízben feloldjuk és ezt is hozzáadjuk a meggyes keverékhez. Felforraljuk, egy két percig főzzük, a főzőlé pedig besűrűsödik. Levesszük tűzről, kihűtjük, majd hozzáöntjük a likőrt és betesszük a hűtőszekrénybe.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, a 20 cm átmérőjű sütőformát sütőpapírral kibéleljük.
A tésztához a lisztet a kakaóvaj elkeverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Először csak a tojásfehérjét kezdjük el verni alacsony fordulatszámon, majd amikor már habos lesz, hozzáadjuk a cukrot, a fokozatot magasabbra vesszük és elkészítjük a tojáshabot. A tojássárgát a vaníliacukorral habosra verjük. A habos tojássárgás keverékbe óvatosan beledolgozzuk a tojáshabot. Ezután hozzáadjuk a mandulalisztet, elkeverjük, 2-3 adagban a lisztet (amit a kakaóval elkevertünk), végül az olajat.
A tésztát beleöntjük a sütőformába, majd betesszük az előmelegített sütőbe. 20 perc után a hőmérsékletet 150 fokra levesszük, a sütőformát a biztonság kedvéért elfordítjuk, és további 10-15 percig sütjük. Tűteszttel ellenőrizzük, hogy a tészta megsült-e.
A korpuszt kicsit kihűtjük, ezután a formában éles késsel körbe vágjuk, majd óvatosan kiforgatjuk. Ha a tortatestet nem rögtön akarjuk felhasználni, akkor fóliába csomagoljuk (miután teljesen kihűlt) és hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítjük a csokiöntetet. A tejszínt felmelegítjük, beletesszük a csokoládét és addig kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem oldódik. A massza elkezd kicsit besűrűsödni. Miután a tortát már összeraktuk, egy rácsra tesszük (egy tálca felett), majd leöntjük a csokiöntettel. A tortát hűvös helyre tesszük, hogy az öntet megdermedjen (legalább egy éjszkára). Mivel az öntet az oldalain is szépen lecsordogál, nem szükséges késsel igazgatni.
Recept elkészítése Meggyes csokoládétorta, lépés 1
Torta összeállítása: a tortakorpuszt 3 részre vágjuk. A csokikrémhez az elkészített, hideg habtejszínt krémmé dolgozzuk. Azt javaslom, hogy alacsony fordulatszámon, óvatosan verjük, mert akár túl is „verhetjük”. Akár kézzel is verhetjük, így jobban ellenőrizni tudjuk a minőségét a csokikrémnek. Az alsó tortalapot meglocsoljuk a meggy levével. Rátesszük a krém harmadát, elegyengetjük, majd a meggyes töltelék felét. Lefedjük a második tésztalappal, ezt a lapot is meglocsoljuk a meggyes töltelék levével, rávisszük a csokikrém harmadát, elsimítjuk, rátesszük a maradék meggyes tölteléket, majd lefedjük a harmadik tésztalappal. A maradék csokikrémmel bevonjuk az egész tortát. Hűtőszekrénybe tesszük, legalább egy éjszakára, majd a cokiöntettel bevonjuk.





Megjegyzések