Hozzávalók 8 főre a tésztához
2.5 dkg élesztő,
10 dkg cukor
, kb. 1.5 dl tej
, 10 dkg margarin,
38 dkg finomliszt,
csipetnyi só,
1 tojás
A töltelékhez
25 dkg hámozatlan mandula
, 1.5 dl főzőtejszín,
10 dkg méz,
1 tojás,
1 kisebb alma,
2 evőkanál Mézeskalács fűszerkeverék,
a lekenéshez: 1 tojássárgája
, diónyi margarin
, 1 evőkanál baracklekvár
Elkészítés
Az élesztőt elmorzsoljuk 1 kiskanál cukorral, majd a langyos tejben feloldjuk, és hagyjuk állni legalább 10 percig, ezalatt felfut. A margarint fölolvasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a maradék cukrot, a sót, a tojást és a tejes élesztőt hozzáadjuk, majd a tésztát jól bedagasztjuk, közben apránként a margarint is beledolgozzuk. Letakarva, meleg helyen, kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Közben a töltelékhez a mandulát vékony barna héjával együtt megőröljük. A tejszínt megforrósítjuk, a mézet és a mandulát hozzáadjuk, a tűzről lehúzzuk, a felvert tojást is beledolgozzuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a már nem forró töltelékhez adjuk, a mézeskalács fűszerkeverékkel együtt.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen rákenjük úgy, hogy körben 1 centi vastag hely maradjon, amit tojássárgájával lekenünk. A tésztát a szélesebb oldala felől szorosan föltekerjük, akár a bejglit.
A tekercset ezután egy éles késsel keresztben fölvágjuk és a két hosszúkás darabból fonatot készítünk. Margarinnal megkent sütőlemezen hagyjuk 20-25 percig kelni. A barackízt meglangyosítjuk, a fonott kalácsot megkenjük vele. Előmelegített sütőben, közepesen forró sütőben 30-35 percig sütjük
Megjegyzések
Megjegyzés küldése