Lasagne





Alap:

250 glasagne
2-3 dbnagyobb paradicsom
500 gsonka
300 greszelni való sajt
100 gGouda
2 gerezdfokhagyma
200 gvöröshagyma
2-3 ev. kanálolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint zöldfûszer

Besamel:

100 gvaj
5 ev. kanálfinomliszt
1 ltej
ízlés szerint bors

Szükségünk lesz még:

paradicsom


Az olajat felforrósítjuk, az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott sonkát. Miután a sonka is megpirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a félbe vágott paradicsomokat (a héját elõtte eltávolítottam). Kis lángon addig fõzzük, amíg mártás állagú nem lesz. Ha a paradicsom mennyiség nem megfelelõ és kevésnek tûnik a mártás, akkor sûrített paradicsommal javíthatunk az állagán. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldfûszert, sózzuk és borsozzuk.
Elkészítjük a besamelt. Az olvasztott vajhoz hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet és sûrû mártást fõzünk.
Elõkészítjük a sütõtálat. Az aljára rátesszük a lasagne tésztalapot, megkenjük a paradicsomos-hagymás mártással, besamellel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk (én két sajt keverékét használtam, ízlés dolga). Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg minden hozzávaló el nem fogy. A tetején az utolsó réteg besamelmártás.
180 fokon 40 percig sütjük. Miután megsült, tetejét szeletelt paradicsommal és reszelt sajttal díszítjük. Visszatesszük a sütõbe, miután a sajt ráolvadt, kivesszük, felszeleteljük és tálaljuk.




Megjegyzések