Hozzávalók:
– 3
bögre fehér finomliszt (37 dkg)
– 20
dkg puha vaj (esetleg margarin)
–
fél citrom leve ( a héja nem kell!)
–
háromnegyed bögre porcukor (9-10 dkg)
– 1
tojás sárgája
Elkészítése:
1. A
hozzávalókból határozott mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Fontos, hogy a tészta
inkább összeálljon, de a vaj ne olvadjon túl a kezünk alatt. Ha mégis nagyon
megolvadna a vaj, akkor tizenöt perc a hűtőben, és máris korrigáltunk ??
3. A
tésztagombócunkat ezután alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk. A tészta
puha, picit törékeny, nem kell megijedni, annak kell lennie, hiszen omlós
tésztát szeretnénk! Mindössze egy apróságra kell ügyelnünk: mindig lisztezzük a
tetejét, többször is a nyújtás közben. Mindig, amikor a teteje repedezni kezd,
vagy ragad, akkor lisztezzük újra, de persze csak vékonyan ??
4.
Nekem a 3-4 mm-es vastagság volt a tökéletes, ezt ajánlom Nektek is. Ebből
aztán lehet tetszőleges nagyságú és formájú sütikéket szaggatni, úgy
számoljunk, hogy ugyanannyi lyukas legyen, mint amennyi nem lyukas ?? Fontos:
én is későn jöttem rá, hogy érdemes minden korongot először sütőpapírral bélelt
tepsire rakni, és csak már ott a helyszínen kiszaggatni a közepüket úgy nem
deformálódik el és törik netalántán. Van, aki járt így (e-sorok írója például
?? A korongok tepsibe helyezésében pedig jó segítség egy lapos kenőkés, amivel
könnyedén átemelhetjük őket.
5.
180 fokos előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon körülbelül 10-12
perc alatt sülnek készre. Nem szabad őket túlsütni, maradjanak szép világosak,
ne kapjanak színt, puhák még, mikor kivesszük őket a sütőből, de szépen meg
fognak szilárdulni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése