75
dkg liszt
2
kis pohár kefir
kevés
víz
2,5
tk só
4
dkg élesztő
csipet
cukor
Elkészítése:
A
lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót. A 2 pohár kefirt és kb 1 dl vizet
a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A
felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, majd puha tésztát
dagasztunk.Öntsünk még hozzá annyi vizet, amennyit felvesz a tészta (ennyi
liszthez összesen kb. 4 dl folyadék kell, a kefirt is beleszámoltam a folyadék
kategóriába), de óvatosan adagoljuk.
Letakarjuk,
és fél órát kelni hagyjuk. Ezután kicsit átmozgatjuk a tésztát, óvatosan
gyúrjuk, ismét letakarjuk, 15 percet pihenni hagyjuk. 9 darabra vágjuk (több
darabra is oszthatjuk, de 9 -ből szép nagy zsemlék lesznek), és mindegyikből
zsemléket formázunk. Rátesszük őket a sütőpapírral bélelt tepsire, vagy
lemezre.
Letakarjuk,
és még kb. 30 – 40 percet kelni hagyjuk ( a kelési hőmérséklet változhat, attól
függően milyen meleg van a helyiségben). Végül lespricceljük vízzel, és a
tetejét szezámaggal megszórjuk (elhagyható).
200
fokon kb. 20 percet sütjük. Amint megsültek, rácsra tesszük hűlni őket, és még
kaphatnak egy kis vizes spriccelést.
Tipp:
Kefir
helyett használhatunk joghurtot, vagy tejet, esetleg tejfölt, vagy túróból
lecsöpögött savót.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése