Kávés mascarponés szelet





Hozzávalók

5 db tojás
10 dkg finomliszt
10 dkg cukor
0.5 ek instant kávé
1 kávéskanál sütőpor
Krém
25 dkg mascarpone
250 ml habtejszín
5 ek porcukor
4 ek instant kávé
1 csomag habfixáló
2 ek víz
Díszítés
1 ek kávé (egész szemek)
1 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

Az öt darab tojást kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a fele mennyiségű cukorral és a kávéval.
A fehérjéből egy csipet sóval és a cukor másik felével kemény habot verünk.
Ha mindkettő elkészült, óvatosan összekeverjük a két keveréket (nem kell alaposan, elég, ha már márványos felületű). Ezután rászitáljuk a sütőporral összevegyített lisztet, és alaposan, forgató mozdulatokkal összekeverjük. Fontos, hogy csomómentes, egységes masszát kapjunk, de ügyeljünk arra, hogy ne törjük össze a tojásfehérjét, különben a piskótánk nem lesz levegős és könnyű. Kivajazott, kilisztezett tepsiben eloszlatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 17 perc alatt megsütjük. A biztonság kedvéért tűpróbával ellenőrizzük a tésztát.
Közben a krémet is készítsük el. A kávét és a porcukrot alaposan keverjük össze a két evőkanálnyi forró vízzel (erős, kávépasztát fogunk kapni), ezt a keveréket adjuk hozzá a mascarpone-hoz.
Ezután verjük fel a tejszínhabot is (folyamatos keverés közben adjuk hozzá a habfixálót). Amennyiben ezzel is elkészültünk, a habot forgassuk hozzá a mascarpone-s kávékrémhez.
A piskótát hűtsük 15-20 percet. Én egy lapos kb. 30*40 cm-es tepsiben sütöttem, ezt harmadoltam el és töltöttem meg a krémmel. Ebből a mennyiségből jutott az oldalára is. A tetejét kakaóporral és kávébabbal díszítettem.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30*40 cm



Megjegyzések