5 db
tojás
10
dkg finomliszt
10
dkg cukor
0.5
ek instant kávé
1
kávéskanál sütőpor
Krém
25
dkg mascarpone
250
ml habtejszín
5 ek
porcukor
4 ek
instant kávé
1
csomag habfixáló
2 ek
víz
Díszítés
1 ek
kávé (egész szemek)
1 ek
cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
Az
öt darab tojást kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a fele mennyiségű
cukorral és a kávéval.
A
fehérjéből egy csipet sóval és a cukor másik felével kemény habot verünk.
Ha
mindkettő elkészült, óvatosan összekeverjük a két keveréket (nem kell alaposan,
elég, ha már márványos felületű). Ezután rászitáljuk a sütőporral
összevegyített lisztet, és alaposan, forgató mozdulatokkal összekeverjük.
Fontos, hogy csomómentes, egységes masszát kapjunk, de ügyeljünk arra, hogy ne
törjük össze a tojásfehérjét, különben a piskótánk nem lesz levegős és könnyű.
Kivajazott, kilisztezett tepsiben eloszlatjuk, és előmelegített, 180 fokos
sütőben 17 perc alatt megsütjük. A biztonság kedvéért tűpróbával ellenőrizzük a
tésztát.
Közben
a krémet is készítsük el. A kávét és a porcukrot alaposan keverjük össze a két
evőkanálnyi forró vízzel (erős, kávépasztát fogunk kapni), ezt a keveréket
adjuk hozzá a mascarpone-hoz.
Ezután
verjük fel a tejszínhabot is (folyamatos keverés közben adjuk hozzá a
habfixálót). Amennyiben ezzel is elkészültünk, a habot forgassuk hozzá a
mascarpone-s kávékrémhez.
A
piskótát hűtsük 15-20 percet. Én egy lapos kb. 30*40 cm-es tepsiben sütöttem,
ezt harmadoltam el és töltöttem meg a krémmel. Ebből a mennyiségből jutott az
oldalára is. A tetejét kakaóporral és kávébabbal díszítettem.
sütési
hőfok: 180°C
sütési
mód: alul-felül sütés
tepsi
mérete: 30*40 cm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése