Kávé lexikon


Az eszpresszót elkészülte után, ha nem önmagában, esetleg cukorral isszuk, a tej különféle módon feldolgozott változataival nagyon sokféle módon lehet elkészíteni, és gyakran nehéz is követni, hogy a sok különböző elnevezés mögött pontosan mi is rejlik. Vágjunk tehát rendet a kapucsínók és társaik sűrűjében!

Cappuccino, kapucsínó = az adott mennyiségű eszpresszót vegyítjük ugyanannyi gőzölt tejjel és még egyszer annyi tejhabbal (az arány tehát mindenből egyharmadnyi)

Cappuccino chiaro = a szokásos kapucsínóénál nagyobb a tej aránya: ¾ rész tej, ¼ rész tejhab

Cappuccino scuro = a szokásos kapucsínóénál kisebb a tej aránya: ¼ rész tej, ¾ rész tejhab

Espresso macchiato = rendes adag eszpresszó egészen kevés tejhabbal a tetején

Latte macchiato = egy pohárnyi felgőzölt tejbe öntjük bele az eszpresszót, a tetejére tejhabot teszünk

Latte, tejeskávé = Sok gőzölt tej, kevés eszpresszó

Café au lait = Gőzölt tej és dupla kávé (nem eszpresszó!) fele-fele arányban

Con panna = tejszínhabbal díszítjük az eszpresszó tetejét

Mélange = a szokásos adag eszpresszót forró vízzel kétszeresére higítjuk (nem tovább főzzük, mert akkor keserű lesz!), ugyanennyi felgőzölt tejjel és némi tejhabbal tálaljuk

Franziskaner = mint a Mélange, de tejhab helyett tejszínhabbal

Kapuziner = az eszpreszó (Ausztriában gyakran az eszpresszónál tovább főzött, erősebb, keserűbb mokkakávé) tetejére kevés tejszínhabot teszünk (a névhasonlóság ellenére ez nem kapucsínó, vigyázzunk!)

Wiener Mélange = tejeskávé tetejére kevés csokoládét hintünk

Ristretto = ebben nem szerepel tej, eszpresszó, de a szokásos 30–35 ml-es mennyiségnél rövidebb, a nagyon erőset kedvelőknek (nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével kell elkészíteni)

Lungo = ugyanaz fordítva, a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel (itt pedig az őrlést kell valamivel durvábbra venni)

Americano = az eszpresszót forró vízzel fehigítjuk. Hosszú kávé lesz belőle, de nem olyan, mint a németeké, hanem valamelyest megőrzi az eszpresszó ízét. A vizet nem utólag öntjük a kávéba, hanem előre tesszük a csészébe, és ebbe főzzük bele a kávét.

Mocha = Körülbelül 30 ml csokoládészirup (de a mennyiség ízlés szerint változhat) a csésze aljára, erre főzzük rá az eszpresszót, keverjük össze, adjunk hozzá felgőzölt tejet, esetleg kis tejhabbal, és végül felvert tejszínhabot

Megjegyzések