Karácsonyi raguleves


1 közepes vöröshagyma,
 60 dkg sertéscomb, 
2 gerezd fokhagyma, 
5 evőkanál olaj,
só,
őrölt feketebors, 
2 l víz,
60 dkg vegyes zöldség, 
1 kiskanál ételízesítőpor,
2 kiskanál Lucullus szárított petrezselyem,
kis darabka reszelt gyömbér,
fél mokkáskanál Lucullus őrölt szerecsendió,
2 dl tejszín,
1 evőkanál liszt (graham liszt is lehet) 

A hagymát megtísztítjuk, finomra aprítjuk. A húst megmossuk, leszárogatjuk, majd egy centis kockákra vágjuk, a hagymával és a zúzott fokhagymával együtt az olajon fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés vizet aláöntve kb. 35 perc alatt majdnem puhára pároljuk. A zöldségeket megtisztítjuk és a húshoz hasonló kis kockákra daraboljuk, majd a húshoz adjuk. Az ételízesítővel, a felaprított lestyánnal, a gyömbérrel és a szerecsendióval fűszerezzük. A többi vizet is ráöntjük és még tíz percig főzzük. A tejszínt a liszttel elhabarjuk, és a levest ezzel sűrítjük.

Megjegyzések