Hamburger zsemle





90 ml víz (langyos)
90 ml tej (langyos) 
 1 tasak instant élesztő
 40 g vaj (olvasztott)
 1 db tojás (tanyasi vagy bio)
 440 g finomliszt
 40 g cukor
 1 tk só (tengeri)
 1 db tojásfehérje (tanyasi vagy bio a kenéshez)
 1 ek szezámmag (a szóráshoz)

Elkészítése

1. A langyos víz és tej keverékébe öntjük az élesztőt, elkeverjük, és hagyjuk pár percig.

2. A liszthez vegyítjük a sót, cukrot, hozzáadjuk az egész tojást, az olvasztott vajat, majd az élesztős keveréket.

3. Nagyon alaposan kidolgozzuk, míg nem egy selymes tésztát kapunk (géppel is kb 5 percet dagasszuk!).

4. Letakarjuk, és 1 órát kelesztjük.

5. Ezután egyszer alaposan átgyúrjuk, és lemérjük.

6. 10 egyforma súlyú részre osztjuk. Majd ezekből gombócokat formálunk, de vigyázzunk, hogy teljesen sima legyen a majdani felső része azért, hogy sülés közben ne repedjen meg.

7. Papírral borított sütőlemezre tesszük őket, és újból 1 órát kelesztjük.

8. Előmelegítjük a sütőt 185°C - ra.

9. A megkelt gombóckákat a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, és szezámmaggal megszórjuk.

10. Sütőbe tesszük, és kb 20-25 perc alatt készre sütjük.

§ sütési hőfok: 185°C

§ sütési mód: alul-felül sütés



Megjegyzések