90 ml víz (langyos)
90 ml tej (langyos)
1 tasak instant élesztő
40 g vaj (olvasztott)
1 db tojás (tanyasi vagy bio)
440 g finomliszt
40 g cukor
1 tk só (tengeri)
1 db tojásfehérje (tanyasi vagy bio a kenéshez)
1 ek szezámmag (a szóráshoz)
Elkészítése
1. A langyos víz és tej keverékébe öntjük az élesztőt, elkeverjük, és hagyjuk pár percig.
2. A liszthez vegyítjük a sót, cukrot, hozzáadjuk az egész tojást, az olvasztott vajat, majd az élesztős keveréket.
3. Nagyon alaposan kidolgozzuk, míg nem egy selymes tésztát kapunk (géppel is kb 5 percet dagasszuk!).
4. Letakarjuk, és 1 órát kelesztjük.
5. Ezután egyszer alaposan átgyúrjuk, és lemérjük.
6. 10 egyforma súlyú részre osztjuk. Majd ezekből gombócokat formálunk, de vigyázzunk, hogy teljesen sima legyen a majdani felső része azért, hogy sülés közben ne repedjen meg.
7. Papírral borított sütőlemezre tesszük őket, és újból 1 órát kelesztjük.
8. Előmelegítjük a sütőt 185°C - ra.
9. A megkelt gombóckákat a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, és szezámmaggal megszórjuk.
10. Sütőbe tesszük, és kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
§ sütési hőfok: 185°C
§ sütési mód: alul-felül sütés
40 g vaj (olvasztott)
1 db tojás (tanyasi vagy bio)
440 g finomliszt
40 g cukor
1 tk só (tengeri)
1 db tojásfehérje (tanyasi vagy bio a kenéshez)
1 ek szezámmag (a szóráshoz)
Elkészítése
1. A langyos víz és tej keverékébe öntjük az élesztőt, elkeverjük, és hagyjuk pár percig.
2. A liszthez vegyítjük a sót, cukrot, hozzáadjuk az egész tojást, az olvasztott vajat, majd az élesztős keveréket.
3. Nagyon alaposan kidolgozzuk, míg nem egy selymes tésztát kapunk (géppel is kb 5 percet dagasszuk!).
4. Letakarjuk, és 1 órát kelesztjük.
5. Ezután egyszer alaposan átgyúrjuk, és lemérjük.
6. 10 egyforma súlyú részre osztjuk. Majd ezekből gombócokat formálunk, de vigyázzunk, hogy teljesen sima legyen a majdani felső része azért, hogy sülés közben ne repedjen meg.
7. Papírral borított sütőlemezre tesszük őket, és újból 1 órát kelesztjük.
8. Előmelegítjük a sütőt 185°C - ra.
9. A megkelt gombóckákat a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, és szezámmaggal megszórjuk.
10. Sütőbe tesszük, és kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
§ sütési hőfok: 185°C
§ sütési mód: alul-felül sütés
Megjegyzések
Megjegyzés küldése