Hozzávalók egy 25 x 10 x 7 cm-es sütőformához:
A tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
1 db tojás
1,5 dl tejszín
csipet só
1 kávéskanál őrölt fahéj
A szilvás töltelékhez:
50-60 dkg szilva
3 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
őrölt fahéj
1/2 csomag vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
A tetejére való szóráshoz:
2-3 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
· Elkészítés:
A tásztához a lisztet, a csipet sót és a vajat tegyük egy tálba és morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat és a sütőport. Végül keverjük hozzá az egész tojást és a tejszínt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (amennyiben túl lágy lenne a tészta, még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá).
· A szilvákat vágjuk félbe, magozzuk ki, majd keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, ízlés szerint fahéjjal és a pudingporral (vagy étkezési keményítővel).
· A sütőformát alaposan kenjük ki vajjal, majd öntsük bele a szilvás keveréket. Egyenletesen igazítsuk el, majd a tésztából formázzunk kb. egyforma golyókat, és helyezzük a szilva tetejére (nem baj, ha maradnak kisebb hézagok, mert a tészta sütés közben kicsit megnő).
· A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, majd szórjuk meg vele a tészta tetejét.
· Előmelegített sütőben 40 perc alatt elkészül.
· A szilvákat vágjuk félbe, magozzuk ki, majd keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, ízlés szerint fahéjjal és a pudingporral (vagy étkezési keményítővel).
· A sütőformát alaposan kenjük ki vajjal, majd öntsük bele a szilvás keveréket. Egyenletesen igazítsuk el, majd a tésztából formázzunk kb. egyforma golyókat, és helyezzük a szilva tetejére (nem baj, ha maradnak kisebb hézagok, mert a tészta sütés közben kicsit megnő).
· A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, majd szórjuk meg vele a tészta tetejét.
· Előmelegített sütőben 40 perc alatt elkészül.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése