Gyros hús pácolása 1 kg csirke felsőcomb (filé)
25 g gyros fűszerkeverék (görög sültek fűszerkeverék)
100 ml napraforgó olaj
1 ek dijoni mustár
Tál készítése
Tál készítése
0.5 közepes db kígyóuborka
4 közepes db paradicsom
1 közepes db lila hagyma
1 kis fej vöröskáposzta
1 db fejessaláta
100 ml tárkonyecet
100 ml olívaolaj (extra szűz, szűretlen)
Joghurtszósz készítése
200 ml görög joghurt
200 ml tejföl (20%-os)
50 ml víz
1 ek olívaolaj (extra szűz)
2 gerezd fokhagyma
1.5 ek kapor
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölve)
Elkészítés
1. A csirkehúst vágjuk fel csíkokra (a tokányhoz hasonlóan, ceruza vastagságúra), és tegyük egy megfelelő méretű tálba.
2. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi mustárt, a fűszerkeveréket, valamint az olajat, és az egészet alaposan keverjük össze.
3. Felhasználásig fóliával lefedve pihentessük a hűtőben, akár egy éjszakán keresztül is.
Joghurtszósz készítése
1. A joghurtot és a tejfölt keverjük el, ameddig sima állagú lesz. Hígítsuk kevés vízzel, ízesítsük zúzott fokhagymával, aprított kaporral, sóval és borssal, valamint kevés extra szűz olívaolajjal. Ízlés szerint adhatunk némi csavart az ízekhez kevés frissen facsart citromlé hozzáadásával.
2. Dolgozzuk össze alaposan a szószt, felhasználásig tegyük félre.
Tál készítése
1. A zöldségek előkészítésével kezdjünk: a salátát vágjuk fel kb. 4-5 mm-es csíkokra, a kígyóuborkát kb. 5x5mm-es kockákra, a lila hagymát finomra, valamint a káposztát gyaluljuk le. A paradicsomot tetszés szerint vágjuk karikákra vagy cikkekre.
2. Legjobb, ha minden aprított zöldséget külön edénykében tárolunk felhasználásig, így a tálaláskor nagyon egyszerűen elkészíthetőek lesznek a tálak.
3. Serpenyőt tegyünk fel a lángra, és forrósítsuk fel. Hozzáadott zsiradék nélkül tegyük bele a pácolt hús, és gyakori forgatás mellett süssük készre. Fontos, hogy végig nagy lángon süssünk, így a hús pirulni fog, és nem tudja kiengedni magából a nedvességet, nem fog elázni, párolódni.
4. Ameddig a hús sül, készítsük fel a tálakat: tegyünk mindegyikre vegyesen az aprított zöldségekből, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ízesítsük kevés tárkonyecettel és jó minőségű extra szűz olívaolajjal.
5. A zöldségekre halmozzuk rá a megsütött húst, ízesítsük a joghurtszósszal, és kínáljunk mellé felszeletelt lepénykenyeret. Köretként adhatunk hozzá hasábburgonyát vagy párolt jázmin rizst.
200 ml tejföl (20%-os)
50 ml víz
1 ek olívaolaj (extra szűz)
2 gerezd fokhagyma
1.5 ek kapor
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölve)
Elkészítés
1. A csirkehúst vágjuk fel csíkokra (a tokányhoz hasonlóan, ceruza vastagságúra), és tegyük egy megfelelő méretű tálba.
2. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi mustárt, a fűszerkeveréket, valamint az olajat, és az egészet alaposan keverjük össze.
3. Felhasználásig fóliával lefedve pihentessük a hűtőben, akár egy éjszakán keresztül is.
Joghurtszósz készítése
1. A joghurtot és a tejfölt keverjük el, ameddig sima állagú lesz. Hígítsuk kevés vízzel, ízesítsük zúzott fokhagymával, aprított kaporral, sóval és borssal, valamint kevés extra szűz olívaolajjal. Ízlés szerint adhatunk némi csavart az ízekhez kevés frissen facsart citromlé hozzáadásával.
2. Dolgozzuk össze alaposan a szószt, felhasználásig tegyük félre.
Tál készítése
1. A zöldségek előkészítésével kezdjünk: a salátát vágjuk fel kb. 4-5 mm-es csíkokra, a kígyóuborkát kb. 5x5mm-es kockákra, a lila hagymát finomra, valamint a káposztát gyaluljuk le. A paradicsomot tetszés szerint vágjuk karikákra vagy cikkekre.
2. Legjobb, ha minden aprított zöldséget külön edénykében tárolunk felhasználásig, így a tálaláskor nagyon egyszerűen elkészíthetőek lesznek a tálak.
3. Serpenyőt tegyünk fel a lángra, és forrósítsuk fel. Hozzáadott zsiradék nélkül tegyük bele a pácolt hús, és gyakori forgatás mellett süssük készre. Fontos, hogy végig nagy lángon süssünk, így a hús pirulni fog, és nem tudja kiengedni magából a nedvességet, nem fog elázni, párolódni.
4. Ameddig a hús sül, készítsük fel a tálakat: tegyünk mindegyikre vegyesen az aprított zöldségekből, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ízesítsük kevés tárkonyecettel és jó minőségű extra szűz olívaolajjal.
5. A zöldségekre halmozzuk rá a megsütött húst, ízesítsük a joghurtszósszal, és kínáljunk mellé felszeletelt lepénykenyeret. Köretként adhatunk hozzá hasábburgonyát vagy párolt jázmin rizst.
A pita külön cikkben érhető el.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése