Francia krémes




A tésztához:
10 dkg porcukor
1 tojás
1 tojássárgája
5 dkg margarin
1 ek méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
30 dkg finomliszt

A krémhez:
4 cs vaníliás pudingpor
2 vaníliás cukor
20 dkg cukor
9 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1,2 l tej

A habhoz:
5 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
4 csapott ek porcukor

A mázhoz:
6 dkg csokoládé
10 dkg fehér csokoládé
4 ek napraforgó olaj

Sütőt  180 fokra előmelegítjük. Egy edényben vizet forralunk.
A porcukrot, az egész tojást, a tojássárgáját, a margarint, a mézet és a szódabikarbónát gőz fölött felolvasztjuk, majd a lisztet belegyúrjuk.

Két részre osztjuk a tésztát és 23*38 cm-es lapokká nyújtjuk. Tepsi hátuljára tesszük a lapokat, villával megszurkáljuk, majd 6-8 perc alatt megsütjük.

A máz hozzávalóit vízgőz felett megolvasztjuk.

Miután megsültek és kihűltek a lapok, az egyikre rákenjük a csokimázat és mielőtt megdermedne bejelöljük, hogy mekkora kockákra vágjuk majd a sütinket. Dermedés után átvágjuk a lapot is. Így nem nyomódik össze a krém szeleteléskor.

A pudingporokat 10 dkg cukorral és 2 dl tejjel simára keverjük. Egy nagy edényben 1 l tejet felforralunk és ebben felfőzzük az előbbi masszát.

A tojásfehérjét a 10 dkg porcukorral vízgőz felett keményre verjük, majd a tűzről levesszük a pudingot és apránként beleforgatjuk a tojásfehérje habot.

Visszatesszük a tűzhelyre és tovább forraljuk az egészet, kézi habverővel kissé kevergetjük még 3-4 percig.

A tepsi aljára tesszük az egyik lapot és ráöntjük egyenletesen a krémet. A krémre kenjük a felvert tejszínhabot.

Rárakjuk a csokis tészta kockákat is. 6-8 órára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak.



Megjegyzések