A
piskótához
6 db
tojás
6 ek
cukor
4.5
evőkanál finomliszt
1.5
ek cukrozatlan kakaópor
0.5
csomag sütőpor
1
csipet só
A
krémhez
500
g mascarpone
1
csomag vaníliás pudingpor
5.5
dl tej
7 ek
porcukor
30
ml rum
4 dl
habtejszín (vagy hulala)
A
csokiöntethez
5 ek
forrócsoki por (1,5 cs főzős csokiöntet por)
3.5
dl tej
2 ek
rum
2 ek
porcukor
Az
összeállításhoz
40
dkg magozott meggybefőtt
1 kk
őrölt fahéj
2 ek
rum
2 ek
csokoládéforgács (a díszítéshez)
A
piskótát a hozzávalóiból szokásos módon megsütjük: a tojásokat szétválasztjuk,
a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a liszttel, kakaóval és a sütőporral. A
fehérjét a sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk két részletben a
masszába. Sütőpapírozott tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben
tűpróbáig sütjük úgy, hogy amint betoljuk a sütőbe, rögtön levesszük a hőt 150
fokra.
A
krémhez megfőzzük a pudingot 3 ek porcukorral és a tejjel, hogy a szokásosnál egy
árnyalattal hígabb legyen. Ehhez a 1-2 dl hideg tejben elkeverjük a porokat, a
többi tejet pedig felhevítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a keveréket, és
folytonos keverés mellett készre főzzük. Ezzel a módszerrel nem lesz csomós. :)
Míg
hűl a puding, megfőzzük a csokiöntetet is ugyanígy, és ezt is félretesszük
hűlni. Akkor tesszük bele a rumot, ha már kézmeleg, hogy ne illanjon el az
alkohol.
A
meggyet lecsöpögtetjük, és minden szemet kettévágunk (nem muszáj, de így
szerintem jobb eloszlatni). Egy tálban beáztatjuk a rumos fahéjba, átkeverjük,
és a felhasználásig állni hagyjuk.
Addig
a piskótát apró kis kockákra (2x2 cm) vágjuk, vagy széttépkedjük.
Ha
kihűlt a puding, egy keverőtálban összedolgozzuk a mascarponéval, a többi
porcukorral (a mennyiség ízlés szerinti, a megadott szám irányadó), a rummal,
és a kemény habbá felvert tejszínt is beleforgatjuk. Ha igényli, hígíthatjuk
pici tejjel, de ne legyen folyós! Ha jól dolgoztunk, egy habkrémet kapunk.
Egy
nagy tálban (lehetőleg üvegben, mert úgy a legszebb) egymásra rétegezzük a
részeket: legalulra krém kerül, rá piskótakockák, erre meggyet szórunk, majd
meglocsoljuk csokival. Ezt kétszer-háromszor megismételjük a hozzávalók
elfogyásáig. A tetejét krémmel zárjuk, és csokival vagy csokiforgáccsal
díszítjük.
3-5
órára hűtőbe tesszük, és csak tálalás előtt vesszük ki.
sütési
hőfok: 150°C
sütési
mód: hőlégkeveréses
tepsi
mérete: 25x35 cm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése