Hozzávalók
18 darab kiflihez:
– öt
és fél bögre fehér finomliszt (70 dkg)
– 1
kocka friss élesztő (5 dkg)
–
kétharmad bögre tej (kb. 2 dl)
– 1
mokkáskanál kristálycukor
–
szűk fél bögre étolaj (1 dl)
–
egy csapott evőkanál só
– 2
tojás
– 1
kis dobozos natúr joghurt (140 g)
A
töltelékhez:
–
5-8 dkg vaj vagy margarin felolvasztva
– 20
dkg reszelt edámi vagy trappista sajt
A
kenéshez:
– 1
tojás sárgája összekeverve egy mokkáskanál tejjel
+
durva szemű só a szóráshoz
Elkészítése:
1.
Egyharmad bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál kristálycukrot, majd
belemorzsoljuk az egy kocka élesztőt, és felfuttatjuk.
2. A
többi hozzávalóval együtt jól kidolgozott tésztát készítünk, amit aztán hat
gombócra osztunk.
3. A
gombócokat letakarjuk, majd fél órát pihenni hagyjuk őket.
4.
Ezután a gombócokat nagytányérnyi körökké nyújtjuk, olyan szűk fél centi
vastagságúra. Hármat közülük megkenünk olvasztott vajjal, majd megszórjuk őkete
egyenként a sajt egyharmad-egyharmad részével. Ezután mindhármat lefedjük
egy-egy tésztakörrel. Ezt lehet úgy is csinálni, hogy egyszerre csak kettőt
nyújtunk, ha kicsi a hely.
5. A
sajtos tésztaszendvicseinket ezután hat-hat cikkre vágjuk, majd a hosszabbik
oldaluknál fogva feltekerjük őket kiflivé, és sütőpapírral bélelt vagy
kivajazott tepsikre sorakoztatjuk őket szellősen.
6.
Ismét fél óra pihenő következik, majd megkenjük őket a tojással, és megszórjuk
durvább szemű sóval.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése