Bejgli





Hozzávalók a tésztához:


70 dkg liszt

1/2 Rama margarin (13 dkg)

5 dkg élesztő

3 dkg cukor

3 tojás sárgája

csipetnyi só

reszelt citrom vagy narancs héja



Elkészítés:

Az élesztőt megfuttatom kevés langyos cukros tejben (kb 1 dl), majd hólyagosra gadasztom a többi hozzávalóval. Ha kevés a tej, amiben az élesztő felfutott, pótolhatod. Közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapni. 4 cipót formálok, és meleg helyen duplájára kelesztem.



Töltelékek:

25 dkg darál dió/ vagy mák

20 dkg cukor

pici tej

reszelt alma izlés szerint

mazsola vagy kandírozott narancshéj



Kevés tejben megolvasztom a cukrot, és ha kihűlt, összekeverem a többi hozzávalóval.

A tésztát kinyújtom, elosztom rajta a tölteléket, és feltekerem. Tojásfehérjével lekenem, és 1 órát pihentetem hűvös helyen. Újra lekenem, és szobahőmérsékleten kelesztem tovább 1 órát. Óvatosan megszurkálom a tetejét, Előmelegített, gőzös sütőben lassan megsütöm. A sütőből kivéve még forról cukros vízzel lekenem, hogy szép fényes legyen. Tölthetjük gesztenyével is. A gesztenyemasszába aszalt gyümölcsöket, rumaromát és meggybefőtt levét teszek. Nagyon finom lesz! Ha töménynek találod, lazíthatod kis tejszínnel is.

Megjegyzések