Hozzávalók a tésztához:
70 dkg liszt
1/2 Rama margarin (13 dkg)
5 dkg élesztő
3 dkg cukor
3 tojás sárgája
csipetnyi só
reszelt citrom vagy narancs héja
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatom kevés langyos cukros tejben (kb 1 dl), majd hólyagosra gadasztom a többi hozzávalóval. Ha kevés a tej, amiben az élesztő felfutott, pótolhatod. Közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapni. 4 cipót formálok, és meleg helyen duplájára kelesztem.
Töltelékek:
25 dkg darál dió/ vagy mák
20 dkg cukor
pici tej
reszelt alma izlés szerint
mazsola vagy kandírozott narancshéj
Kevés tejben megolvasztom a cukrot, és ha kihűlt, összekeverem a többi hozzávalóval.
A tésztát kinyújtom, elosztom rajta a tölteléket, és feltekerem. Tojásfehérjével lekenem, és 1 órát pihentetem hűvös helyen. Újra lekenem, és szobahőmérsékleten kelesztem tovább 1 órát. Óvatosan megszurkálom a tetejét, Előmelegített, gőzös sütőben lassan megsütöm. A sütőből kivéve még forról cukros vízzel lekenem, hogy szép fényes legyen. Tölthetjük gesztenyével is. A gesztenyemasszába aszalt gyümölcsöket, rumaromát és meggybefőtt levét teszek. Nagyon finom lesz! Ha töménynek találod, lazíthatod kis tejszínnel is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése