Baklava



A tészta
2. 12 db réteslap (fagyasztott)
3. A töltelékhez
4. 400 g dió (darált)
5. 2 g fahéj (őrölt)
6. A rétegezéshez
7. 225 g vaj
8. A sziruphoz
9. 200 g kristálycukor
10. 235 ml víz
11. 120 g akácméz
12. vanília eszencia

Elkészítés
1. Először melegítsd elő a sütőt 175 C-ra, és készítsd elő a réteslapokat, egy nedves konyharuhával letakarva.
2. A diót válogasd át, és darált, vagy vágd durvára, majd a fahéjjal keverd össze.
3. A vajat olvaszd meg, majd egy kevéssel vajazz ki egy 22x33 cm-es 5 cm magas peremű, akár teflonos tepsit.
4. A réteslapokat vágd pontosan akkorára, mint a tepsi. Két lapot helyezz a kivajazott tepsibe, és kend le vastagon olvasztott vajjal. Újabb két réteslap,és ismét vaj ecsetelés következik.
5. Most a fahéjas dió 1/3-ad részét szórd a lapokra. Erre újabb két réteslap, és ismét vajjal ecsetelés következik.
6. Aztán ismét két lap, majd vajjal ecsetelés, és a fahéjas dió utolsó harmada következik.
7. Lezárásként két lap jön, vajjal ecsetelés, és az utolsó két lap.
8. Most egy éles, vizes késsel vágd 2x4 egyenlő négyzetre a baklavát, majd a négyzeteket átlósan vágd félbe.
9. Ha maradt olvasztott vaj, azt egyenletesen ned rá a tészta tetejére.
10. A 175 C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süsd készre a baklavát.
11. Amíg sül a baklava, addig a cukrot tedd fel a vízzel főni. Mikor fő, add hozzá a vanília eszenciát, és a mézet, majd jól forrald össze.
12. Mikor a baklavát kiveszed a sütőből, azonnal, forrón locsold rá a mézes szirupot, és hagyd teljesen kihűlni.















Megjegyzések