50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
7 dkg vaj
3 dl tej
1 púpozott ek cukor
2 db tojássárgája
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
A szóráshoz
30 dkg dió (darált)
15 dkg cukor (ízlés szerint)
10 dkg vaj
A sodóhoz
7 dl tej
4 db tojás sárgája
1 db vanília (kikapart magja)
6 dkg cukor
1 púpozott ek finomliszt
elkészítés
1. A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk.
2. A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
3. A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
4. Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
5. Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot kikeverjük.
6. Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.
7. Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap).
8. Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
9. Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.
10. Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!).
11. Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval.
§ sütési hőfok: 200°C
§ sütési mód: alul-felül sütés
Megjegyzések
Megjegyzés küldése