Aranygaluska




50 dkg finomliszt

 2 dkg friss élesztő

 7 dkg vaj

 3 dl tej

 1 púpozott ek cukor

 2 db tojássárgája

 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)



A szóráshoz

 30 dkg dió (darált)

 15 dkg cukor (ízlés szerint)

 10 dkg vaj



A sodóhoz

 7 dl tej

 4 db tojás sárgája

 1 db vanília (kikapart magja)

 6 dkg cukor

 1 púpozott ek finomliszt








elkészítés

1. A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk.

2. A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.

3. A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

4. Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

5. Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot kikeverjük.

6. Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.

7. Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap).

8. Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.

9. Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.

10. Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!).

11. Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval.

§ sütési hőfok: 200°C

§ sütési mód: alul-felül sütés



Megjegyzések