Dobos torta


lapokhoz:
  • 32×37 cm-es tepsiben sütve: (2×)
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 3 evőkanál púpozott rétesliszt
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • ½ kiskanál sütőpor
  • 1 evőkanál olvasztott vaj

A krémhez:
  • 3 egész tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg csokoládé
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 20 dkg vaj

A bevonathoz:
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál vaj
  • 5-6 csepp citromlé

A díszítéshez:
  • a maradék krém
  • 1 tubus csokoládés iróka Dr Oetcer

Piskóta készítés: A 3 tojást ketté választjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojás sárgát, tovább keverjük a vízzel és a az olvasztott vajjal. A liszteket a sütőporral elvegyítjük és fakanállal bele forgatjuk a tojásos cukros alapba. Még egy ilyen adagot lekeverünk, míg az első lap sül. 180 °C-ra melegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 12-13 perc megsütjük. A papírt lehúzzuk róla. A piskótát a rövidebb oldalára merőlegesen 3 részre vágjuk. Így kapunk 6 lapot. Krém készítése:
Vizet felforralunk egy lábasban. Egy tálba bele ütjük a tojásokat, cukrokkal együtt vízgőz felett habosra keverjük, majd hozzáadjuk a csokoládét és a kakaóport is. Addig keverjük kézi mixerrel, míg jól besűrűsödik. A kihűtött krémhez hozzá keverjük a vajat, jól kihabosítjuk. Megtöltjük a lapokat, az oldalát is körbe bekenjük vele. Hűtőbe tesszük 4-5 órára vagy egy éjszakára és másnap bevonjuk a karamellel. Ehhez a kristálycukrot a vajjal pár csepp citromlével egy serpenyőben felolvasztjuk. Addig keverjük, míg szép aranybarna lesz. A kis tortánkat bevonjuk vele. Gyorsan elsimítjuk és még gyorsabban a szeleteket bejelöljük. Nagyon hamar megszilárdul, gyorsan kell ezt a műveletet elvégezni. A megmaradt krémmel feldíszítjük. A csokoládés írókát forró vízbe állítottam

Megjegyzések